ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Kermičke pločice – kratka povijest



Povijesno, prve keramičke pločice su napravljene od strane čovjeka prije gotovo 4000 godina. Bilo da je ukrasna pločica rad Perzijanaca, Španjolski mozaik, renesansne podne pločice u Italiji, pločica ikonografija Nizozemske - sve su ostavile trag i imale utjecaj u povijesti keramičkih pločica. Iako su keramičke pločice u modernom svijetu imale skromne početke kao jednostavnebijele i bež kvadratne pločice za kupaonice i kuhinje, danas dolaze u svim mogućim oblicima, veličinama, bojama i dizajnima.

Keramičkih pločica imaju pravi "zeleni" pedigre jer su napravljene isključivo od prirodnih, i biorazgradivi materijala te se mogu reciklirati. Budući da su prirodno vodootporne i otporne na plijesni, keramičke pločice poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima.

Postoje razne vrste keramičkih pločica dostupnih na tržištu koje se mogu koristiti kao podne pločice ili zidne pločice, s doslovno tisuće stilova i vrsta za izabrati. Međutim, na temelju materijala i prema svojstvima keramičkih pločica su podijeljene u nekoliko kategorija:

Standardne keramičke pločice: Ove pločice su kompaktne, otporne na ogrebotine i kiselinu i posjeduju dobru mehaničku čvrstoću. Oni su praktično zamjenile kamen i mramor na podu zbog slične kvalitete, kao što su bešavne zajedničke i jedinstvene boje i teksture.

Porculanske pločice: Ove svestrane pločice dolaze s običnom, grubom, ili poliranom površinom i mogu se koristiti u interijerima i odličan su izbor za vanjske uvjete, jer se ne troše ako je prostor prometan.

Mozaik pločice: To su male pločice, oko 2 cm veličine, postavljene na papirne listove ili lateks mreže za jednostavnije postavljanje. Te pločice mogu biti keramika, porculan ili staklo i najpogodnije su za zidove, zakrivljene površine, u bazenima, i podove po kojima se neće baš previše gaziti.

Kamene pločice: Ove debele i guste pločice se uglavnom koristie u poslovnim objektima. Njihova prirodna boja i robustna površinska tekstura daje im prirodnu otpornost na prljavštinu i imaju protuklizna svojstva.

Terakota pločice: Ove ručno ili strojno izrađene pločice često se koristi kao crijepovi, imaju rustikalni izgled i ostaju hladne ljeti i tople zimi, iako neglazirane pločice od terakote trebati zaštiti svake godine.

Keramičke pločice - Trendovi



Posljednji trendovi u dizajnu pločica su u rasponu od kričavih boja pa do crno-bijele sheme i od velikih dimenzija do sitnih mozaik uzoraka. Dok crna i bijela boja djeluje minimalistički , dijagonalni dizajn i kombinacija uzoraka i tekstura, jarke boje, uljepšavaju prostore i dobro izgledaju u privatnom prostoru. Izažene boje pločica također mogu naglasiti crno-bijeli glavni niz pločica.

Još jedan novi trend je metalik finiš od čelika, bakra, bronce, zlata ili srebra. Keramičke pločice s čeličnim umetcima od nehrđajućeg čelika mogu dati vrlo suvremeni izgled. Oksidirani ili izgled potošenih metala također su vrlo traženi dizajni izgleda površina pločica.

U smislu veličine, keramičke pločice velikih formata su najtoplije na izgled i daju prostoru vrlo grandiozan izgled. Sa svojim besprijekornim površinama oni često izgledaju kao da su od mramora ili kamena. Danas je fokus je na prirodnim materijalima, oni su u pločicama izgleda poput kamena, drva i tekstila, čak i prirodnih elemenata poput bambusa i šljunka

Retro je jedna od in stvari danas pa se postavljanje keramičkih pločica radi u u boji limete, narančastoj boji ili se stvaraju šahovksa polja i slični obrasci. Za one s više novaca, u njihovim luksuznim prostorima sada postoje pločice sa zlatnom i srebrnom teksturom i Swarovski umetcima. Također se mogu nači i skupe digitalno tiskane keramičke pločice koje garantiraju trajnost izabarane fotografije.

Keramičke pločice danas su postali lifestyle proizvod i dizajneri pločica su shvatili potrebe i želje hrvatskih kupaca. Uz tehnološke inovacije i dizajn, mogućnosti su beskrajne u smislu površina i estetike, kao i primjena za razne namjene. Danas se pločice koriste sve više za interijere stambenih, kao i poslovnih prostora, a na neki način se smatraju modnim izričajem vlasnika prostora

4 komentara:

  1. Razgledajte malo, Roca ima prekrasne modele, bas sam proslog tjedna gledala njihove proizvode.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam fan kermike, pa tako I kermickih plocica, licno jednog dana bih pola stana uredila u plocice..kad su se pojavile mozaik plocice one su mi bile hit, a sad kako je retro opet u modi velike plocice u omiljene..zapravo sivdja mi se kad vidim da u jednom prostoru se koristi vise razlicitih plocica i veliki i manjih i ploca i mozaickih, naravo ako su srecno resene...volela bih da vidim kako izgledaju fotografije od plocica na zidu-- to mora da je super

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan blog. Veliki sam pobornik keramike uopšteno. Što u dnevnom boravku, što i na drugim mestima. Mislim da je to naj-ekonomičnija varijanta u svakom smislu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da keramičke pločice nikada neće izaći iz mode :) volim kombinirati različite nijanse i teksture

    OdgovoriIzbriši