utorak, 5. veljače 2013.

Brzi tečaj postavljanja pločica



Postavljanje podnih pločica je posao za profesionalne keramičare ili vrlo vješte uradi sam entuzijaste, jer postavljanje pločica obično zahtijeva posebne alate i određenu vještinu da bi se moglo izvesti. Polaganje kvadratnog ili pravokutnog oblika pločica može se činiti relativno lako, ali teškoće nastaju kada se pločice moraju rezati  i oblikovati oko prepreka u sobi. Rezanje tvrdih pločica, kao što su porculanske podne pločice ili neke vrste prirodnog kamena, je posao koji samo profesionalna oprema može učiniti pravilno. Moguće je kupiti pravu opremu, ali to može biti skupo, a tu je još uvijek rizik uništavanja skupe porculanske pločice s lošim rezom zbog neiskustva.

Ako ste dovoljno sigurni da ipak želite postaviti vaš podne pločice sami, najvažnija stvar za početak je pripremiti površinu na kojoj pločice će biti položene. Ako je postojeći pod betonski, onda će posao biti prilično jednostavan - ljepilo može se primijeniti izravno na podu i pločice postaviti na ljepilo.
postavljanje pločica
Ako je postojeći pod drveni, onda nema jednostavnog rješenja - ili se mora vaditi ili će se morati postaviti betonska glazura preko takvog poda. Ali tu je opet pitanje čvrstoće podloge, jer ne možete zabetonirati savitljiv pod. To će prouzročiti nekvalitetno postavljene pločice koje će s vremenom ispucati.
Nakon što je spremna podloga, moraju se obaviti mjerenja i napraviti raspored za pločice. Cementno ljepilo se primjenjuje postepeno na podlogu s lopaticom i zupčastim alatom. Svaka pločica polaže se na ljepilo pomoću distancera (plastičnih križića) tako da se razmaka između pločica održava na željenu veličinu. Prednost cementnog ljepila je da se ne osuši prebrzo, tako da možete popravljati pločice da biste dobili savršen izgled.
postavljanje pločica s distancerimaDa je svaki dio podnih pločica legao na ispravnoj razini treba provjeriti s velikom libelom jer podovi su rijetko potpuno ravni. Dodatni mort se može koristiti za područja gdje postoji mala razlika u razini.
Za tvrde pločica, kao što su porculanske pločice mokra pila s dijamantnim nožem se koristi kako bi ih rezali zbog postavljanja oko fiksnih prepreka, kao što su sanitarije, cijevi i vrata.
Nakon što su sve pločice postavljene  treba pustiti ljepilo da se dobro osuši prije početka popunjavanja praznina između njih (fugiranja). Postoje različit boje fugir mase na izbor. Najbolje ni bilo u dućanu objasniti za što trebate fuge i što želite postići. Prodavači u tim trgovinama su vrlo često dobro informirani i mogu Vam pomoći.
Izborom prave vrste fuga za podne pločice ćete dati profesionalni izgled pločicama, ali ćete također smanjiti količinu potrebnog održavanja, a ako se pravilno postavi trajati će onoliko dugo koliko i same pločice.
Izbjegavajte hodanje na podu dok se fuge potpuno ne osuše - to može potrajati i do dva dana, ovisno o debljini vaših pločica i širini fuga.

U videu možete vidjeti kako se ne radi. Majstor uopće ne koristi distancere za pločice što će imati za posljedicu ružne fuge neravnomjerno debele. Takve odmah izbacite van iz vašeg doma.

2 komentara:

  1. Keramika mi je uvek bila najteži deo posla, a kasnije sam skontao da je sve stvar rutine i prakse.

    OdgovoriIzbriši
  2. Više sam ljubitelj drvenih podova , pločice mi djeluju hladno i stavljam ih samo tamo gdje su neophodne.

    OdgovoriIzbriši